19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalEducatia copilului singur la parinti

Educatia copilului singur la parinti

Inainte de casatorie si poate chiar in primii ani de casnicie, orice femeie isi doreste cel putin doi copii. Este firesc sa simtim astfel – daca noi nu avem frati, probabil ne-am dorit intotdeauna, iar daca avem, stim cât de bine este sa avem pe cineva apropiat, alaturi de care sa punem la cale tot felul de sotii.


Tot mai des se intâmpla ca multe familii sa aiba doar un singur copil si sa se intrebe atunci ce trebuie sa faca pentru ca el sa nu devina exagerat de rasfatat. Este posibil ca oamenii sa opteze sa aiba un singur copil tocmai pentru ca nu este deloc usor sa ai un al doilea bebelus. Iar daca ambii parinti lucreaza si bunicii nu sunt disponibili, este cu atât mai dificil. Ipoteza rasfatatului excesiv este destul de ingrijoratoare, pentru ca atentia parintilor este concentrata exclusiv in jurul micutului, ca sa nu mai spunem de bunici, mai ales daca este vorba de primul nepot. In aceasta situatie, trebuie ca ambii parteneri sa construiasca in jurul micutului un climat de asa natura incât el sa fie constient ca soarele nu se invârte dupa el, dar in acelasi timp sa simta ca este iubit si protejat.


Copilul trebuie invatat sa fie altruist


Un copil care este singur la parinti are cu atât mai multa nevoie de compania celor de vârsta sa, incât este bine sa fie incurajat sa fie cât mai sociabil, sa aiba cât mai multi prieteni, pentru a nu se simti singur. Exista posibilitatea ca el sa aiba tendinta de a se izola in camera lui, inconjurându-se de jucarii si creându-si propriul univers. Copilul nu trebuie descurajat intr-o astfel de situatie. Pe cât posibil, copilul trebuie plimbat cât mai des prin parc sau in locuri de joaca special amenajate, unde sa aiba ocazia sa interactioneze cu alti copii. Pentru a nu deveni un mic egoist, este bine ca micutul sa se obisnuiasca sa imparta ceea ce are: mai intâi cu parintii, apoi cu celelalte rude si, in final, cu prichindeii de la gradinita. Asta nu inseamna ca micutul trebuie transformat intr-un fel de filantrop neconditionat, ci este bine sa-i formati un caracter altruist.


In aceeasi nota, nu este recomandat ca parintii sa-i indeplineasca toate mofturile. Copilul trebuie sa stie ca nu poate obtine intotdeauna tot ce-si doreste. In caz contrar, cu timpul va deveni un mic tiran si va apela la tot felul de scenarii pentru a-i determina pe adulti sa-i cumpere tot ce isi doreste, chiar si lucruri sau jucarii care nu-i sunt folositoare sau pe care deja le are.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS